Tuesday 4 November 2014

Pulut urap/ pulut serunding

PULUT URAP

BAHAN2 SERUNDING NYA
1.                       Kelapa parut puteh 1 biji
2.                       Udang kering 2 camca besar
3.                       Ikan bilis 2 camca besar
4.                       Cili merah 6 biji
5.                       Cili padi merah 10 biji
6.                       Bawang merah kecil 7 biji
7.                       Serai 4 batang
8.                       Jintan manis 2 camca besar
9.                       Ketumbar biji 2 camca besar
10.              Kunyit hidup 1 ketul
11.              Garam 1 sudu kecil
12.              Lengkuas 2 inci
13.              Air tapis ½ cawan
14.              Cube bilis 1 keping
15.              Minyak untuk tumis ½ cawan
16.              Gula 4 camca besar
17.              Asam keping 2 keping

CARA MENUMIS SERUNDING
1.                       Blend halus semua bahan no 2-hingga no 14 hingga halus.
2.                       Panaskan minyak tumis kan gula hingga kuning,kemudian masukan bahan blend dan masukan asam keping sehingga naik minyak,baru masukan kelapa mesin kacau hingga rata,masak hingga berderai jangan kering sangat nanti kurang sedap, rasa garam manisnya.

PULUT KUKUS

BAHAN2NYA
1. Basuh bersih Pulut ½ kg direndam semalaman
2. Ambil 6 helai daun pandan di susun kedalam penapis besi yg boleh di kukus,dan masukan pulut dan kukus hingga pulut masak

3. Sediakan santan 1 packet di gaul dengan 1 sudu kecil garam,keluarkasn pulut kukus masukan kedalam mangkok,dan tuang santan gaul rata dan kukus lagi,hingga pulut kelihatan berkilat.Sejukan pulut,ambil plastic letakan pulut kukus dan gentil bulat2 dan golek pada serunding kelapa.Buat sampai habis,untuk minum petang atau sarapan pagi

No comments:

Post a Comment