Thursday 30 October 2014

NASI DAGANG

NASI DAGANG KELANTAN

3 cawan beras nasi dagang Kelantan
~ beras di rendam selama 20 minit, kemudian cuci bersih. Toskan
3 ulas bawang merah ~ di hiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
1 inc halia ~ di hiris kasar
1 helai daun pandan ~ di simpul
1 sudu teh halba
3 cawan santan  ~ dari 1 biji kelapa atau 1 kotak santan kara campur air jadikan 3 cawan.
1/2 sudu teh garam atau 1 sudu teh maggi cukup rasa.

Satukan semua bahan-bahan yang kita sediakan tadi. Masukkan ke dalam periuk nasi.
Kacau rata, kemudian tanak nasi seperti biasa hingga ia masak.
Bila dah masak, gemburkan nasi dengan chopstik dan tutup semula periuk dan biarkan ia masak dengan sempurna.

ej suka masak terus nasi di dalam periuk nasi. Selain ianya mudah, ringkas dan cepat, ita tak perlu risaukan nasi hangit ke.. jelantah..ke.. bila cukup masa nasi dah pun siap. Dapur pun bersih tak berselerak dengan kukus la.. periuk la..

Sementara kita tunggu nasi kita masak bolehlah kita sediakan bahan untuk Gulai Ikan tongkol pula..

GULAI IKAN TONGKOL


Kebiasannya Nasi Dagang Kelantan menggunakan ikan tongkol untuk lauk gulainya yang di makan bersama nasi dagang. Jika tak suka ikan tongkol bolehlah di gantikan dengan ikan kembung. Anda juga boleh sediakan gulai ayam, jika tak suka ikan.

2 ekor ikan tongkol sederhana besar ~ siang ikan, potong dan cuci bersih
Air secukupnya untuk merebus
5 keping asam keping
1 sudu teh garam

Ikan tongkol ni jangan rebus lama-lama sangat ya, nanti dia hancur pula bila kita masak. Cukup sekadar dia masak aje dah ok! lagipun kita akan masak dia semula nanti di dalam gulai.

Sementara kita tunggu ikan tongkol kita empuk, kita sediakan pula bahan rencah untuk gulai kita ni.

Bahan Kisar

15 tangkai cili kering ~ rendam lembut, cuci bersih dan kisar
2 ulas bawang putih ~ kisar
7 ulas bawang merah ~ kisar
1 inc lengkuas ~ kisar
1 inc kunyit hidup ~ kisar

1 sudu teh lada hitam  ~ di tumbuk
1 gengam kelapa parut putih ~ di kisar

Bahan Perasa

3 cawan santan
2 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
1 buku gula melaka
1 kiub ikan bilis ~ jika suka
1 sudu teh Maggi Cukup Rasa ~ jika suka

Sayuran

2 biji tomato ~ potong baji
2 batang timun ~ belah 2 dan potong serong
2 tangkai cili merah ~ belah 2

Bahan dah pun tersedia, sekarang bolehlah kita mulakan proses memasak

Bila dah masuk sayur,  kacau rata terus tutup api. Jangan masak lama sangat bila dah masuk sayur, nanti lembik tak sedap pula. Dia sedap kalau kita makan sayur tu rangup-rangup lagi.

  ok siapppp

No comments:

Post a Comment