Tuesday 11 November 2014

SIAKAP 3 RASA.ALA THAI

Ikan Siakap Masak 3 Rasa Ala Thai

Bahan ikan:
1 ekor ikan siakap bersaiz kecil
Serbuk kunyit dan garam

Bahan sos:
3 ulas bawang putih - hiris
1cm halia - hiris kasar
8 biji cili padi - diketuk
3 biji cili merah - hiris
2 batang serai - dititik
1 batang bunga kantan - dipotong kecil (tak letak)
4 helai daun limau purut
1/2 cawan sos tomato
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos ikan
Air secukupnya
Garam dan gula

Bahan potong dadu:
1 biji bawang besar
1 tin kecil nenas dalam tin (ganti dengan cendawan butang)
1 biji tomato buah
½ biji cili benggala merah
½ biji cili benggala hijau
½ biji cili benggala kuning
½ biji timun

Cara memasak:
Gaul gaulkan ikan bersama garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.

Setelah itu, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, halia, serai dan cili padi sehingga naik bau.

Kemudian masukkan daun limau purut, bunga kantan dan sos cili. Kacau rata dan sebati. Masukkan pula air secukupnya dan sos ikan. Perasakan dengan garam dan gula dan biarkan seketika.

Akhir sekali, masukkan bahan-bahan yang dipotong dadu tadi. Biarkan sehingga lembut dan pecah minyak.Tuangkan sos ke atas ikan siakap goreng. Sedia untuk dinikmati.
(Rasepi EJ)

No comments:

Post a Comment