Wednesday 1 January 2014

GULAI PISANG MUDA

BAHAN-BAHANNYA;
SESIKAT PISANG EMAS MUDA
SEDIKIT IKAN BILIS atau UDANG BASAH
3 PAKET KECIL REMPAH IKAN...75GM
2 BIJI BAWANG BESAR
3 BIJI BAWANG PUTIH
SEDIKIT HALIA
BEBERAPA TANGKAI CILI KERING
SANTAN SECUKUPNYA
GARAM
DAUN KARI

CARA-CARANYA

1~~BUANG KULIT PISANG BAHAGIAN ATAS SAHAJA...JANGAN KUPAS SAMPAI BOTAK...POTONG IKUT SUKA..
2~~KISAR SEBIJI BAWANG BESAR + BAWANG PUTIH +HALIA..
3~~REBUS REMPAH BERSAMA BAHAN KISAR HINGGA MENDIDIH....MASUKKAN SANTAN. .BILA DAH MENDIDIH. .MASUKKAN IKAN BILIS ....SERTA PISANG. .kalau bubuh udang...masukkan selepas pisang hampir empuk...
BUBUH GARAM SECUKUPNYA...BILA DAH OK..TUTUP API DAN TUTUP PERIUK..
4~~MAYANG NIPIS2 SEBIJI BAWANG...CILI DIBASUH DAN DI POTONG KECIL2...SEDIKIT DAUN KARI. .
5.~~ PANAS KAN KUALI DENGAN SESENDUK MINYAK...TUMIS BAWANG HIRIS + CILI KERING POTONG DAN DAUN KARI...GORENG HINGGA NAIK BAU DAN GARING..TUANG KAN TERUS KEDLM PERIUK TADI....TUTUP SEMULA PERIUK..JANGAN DIKACAU KUAH NYA..TUNGGU WAKTU NAK MAKAN BARU KACAU KARI...

SILA KAN...

No comments:

Post a Comment