Wednesday 19 November 2014

GULAI AYAM LUMAU PURUT

*** AYAM GULAI LIMAU PURUT***

10 Ketul ayam ( telah di potong )
Rm2 santan ( klu nk lebih santan boleh )
2 btg serai
1/2 bawang besar
2 biji bwg merah jenis kecil
3 biji bwg putih
Secubit jintan manis, j.putih & ketumbar
6 btg cili kering ( rendam & blend )
4 helai daun limau purut
1 inci kunyit & haliah
1 kping asam gelugur
Garam , perisa , gula secukup rasa

CARACARA MEMASAK:-
1.) Kisar cili kering, b.merah,b.putih,b.besar,serai,kunyit,ketumbar,
jintan dgn sdikit air.

2.) Masak ayam dgn bahan2 yg diblend
tadi sehingga kecut.

3.) Kemudian masukkan santan dan
asam gelugur masak hingga pekat.
Klau nak lebih kuah boleh tambah santan
atau air.

4.) Sesuaikan garam, gula & perisa. Kemudian
masukkn daun limau purut angkat
dan sedia utk dihidang.
SELAMAT MENCUBA.
(Rasepi Rosnani Mastor)

No comments:

Post a Comment