Sunday 6 April 2014

Kuey teow thng

KUEY TEOW THNG

UTK SUP NYA;

2 BUNGKUS KUEY TEOW
SEBIJI SENGKUANG YG SEDERHANA
1 EKOR AYAM DI POTONG 4.
SERBUK PERASA
FISHBALL SECUKUPNYA
GARAM..

AYAM DI BERSIHKAN. .SENGKUANG DI KUPAS KULIT DI POTONG 4..REBUS BERSAMA SEHINGGA AYAM MASAK..ANGKAT AYAM..KETEPIKAN..carik2 kan isi ayam..nanti masukkan masa nak makan kuey teow. .
BIARKAN KUAH MENDIDIH..MASUKKAN FISHBALL...MASUKKAN GARAM DAN SERBUK PERASA...BILA DAH OK..TUTUP API..

UNTUK MINYAKNYA;

BEBERAPA BIJI BAWANG PUTIH. .DICINCANG HALUS...PANASKAN 2 SENDUK BESAR MINYAK...TUMIS BAWANG PUTIH TADI HINGGA GARING...TUTUP API...CEDUK MINYAK KEDALAM BEKAS..

UNTUK CILINYA;

CILI KERING KISAR SECUKUPNYA
SEKEPING GULA MELAKA...nak bubuh gula putih pun boleh..
BAWANG BESAR TUMBUK ATAU KISAR..SEBIJI SAHAJA..
AIR ASAM JAWA
GARAM..

TUMISKAN BAWANG KISAR..MASUK KAN CILI KISAR...MASUKKAN AIR ASAM DAN GULA...KACAU DAN MASUKKAN GARAM..RASA..TAMBAH MANA YANG KURANG....PEKAT KAN SAMBAL INI...

GORENG BEBERAPA KEPING FISHCAKE DAN POTONG HALUS - HALUS DAUN SUP & DAUN BAWANG...

SEDIKIT TAUGEH..BERSIH DAN TOSKAN...BIARKAN MENTAH..tapi kalau tidak suka..celur sebentar...

No comments:

Post a Comment