Thursday 20 November 2014

Apam beras kelapa parut..

*** APAM BERAS KELAPA PARUT***

1 cwn nasi
1 cwn t.gandum
1 cwn t.beras
1/2 cwn brown suger
1/4 cwn gula pasir
1 1/4 cwn air
1/2 sudu kecil yis ( mauripan )
1/2 cwn kelapa parut ( yg putih shj )
Secubit garam

CARA CARA :-
1.) Blend nasi & air hingga hancur
2.) Masukkn brown suger, gula pasir dan
      blend sekali
3.) Dalam bekas lain satukn t.gandum,
      t.beras, kelapa ,garam & yis kacau sebati
4) Kemudian masukkn tepung yg dikacau
     ke dlm gula tadi dan blend semuanya
     sehingga hancur & sebati
5.) Perap selama 3 jam, kmudian bahagikn   
      kpd 3 warna dan masukn kedlm
      acuan dgn menggunakn sudu mkan
      selang seli, kukus 15 minit masak
      angkat sedia utk dihidang.
    ( ADUNAN INI BOLEH DAPAT 13 CWN  )

       SELAMAT MENCUBA
(Rasepi Ros)

No comments:

Post a Comment