Thursday 27 November 2014

BOTOK-BOTOK IKAN

Botok-Botok Ikan   
  
Bahan-Bahan:   2 ekor Ikan Tengiri/Mambong atau ikan apa yg disukai

8 Ulas bawang merah (tumbuk)

4 ulas bawang putih (tumbuk)

2" halia muda (tumbuk)

1 sudu teh Jintan Manis (sangai & kisar)

1 sudu teh Jintan putih(sangai & kisar)

1 sudu teh ketumbar(sangai & kisar)

2 biji buah keras (kisar)

½ cwn asam jawa

1@2 sudu bsr lada kisar

p/s rempah boleh diganti dgn rempah kari ikan.


Daun pucuk Ubi

Daun kaduk

Daun pokok teh

Daun kentut2

Daun tengek burung

Pucuk labu, Pucuk betik.

p/s boleh tambah daun ulam ikut suka tapi main ulam ialah pucuk ubi dan semua dihiris sederhana.

Daun pisang (untuk bungkus)   Cara:   1. Ikan boleh digoreng dahulu atau tidak perlu goreng.

2. Tumiskan bahan2 yg ditumbuk sehingga garing serta lada kisar dan
apabila naik bau, masukkan rempah yg sudah dikisar. Tumis hingga separuh
garing kemudian masukkan sedikit air asam jawa, garam, serbuk perasa
& gula (ikut rasa).

3. Kemudian masukkan daun2 ulam dan masak hingga naik minyak dan sederhana kering.

4. Layukan daun pisang.

5. Letakkan sedikit kuah keatas daun pisang dan letakkan ikan(goreng@tidak digoreng) atasnya dan tutup ikan dgn kuah kemudian bungkus dgn daun pisang.

6. Panaskan kukus dan kukuskan ikan yg telah dibungkus dlm daun pisang lebih kurang 10 minit (hingga masak).(resepi EJ)

No comments:

Post a Comment