Sunday 20 September 2015

BISKUT BUAH PINGGANG

BISKUT BUAH PINGGANG

BAHAN2NYA;

A~

250 GM BUTTER (SEKETUL)
1 CAWAN GULA ISING (atau kisar jer gula pasir)
1 BIJI KUNING TELUR..
1 SUDU KECIL ESEN VANILLA.

B~~

2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 CAWAN TEPUNG KEK (tpg naik sendiri)
1/2 CAWAN TEPUNG JAGUNG
1 CAWAN BISKUT MERRY YG TELAH DI KISAR..
#CAMPURKAN KESEMUA BAHAN2 B...GAUL SEBATIKAN IA..ketepikan.

C~~

1 CAWAN CORNFLAKES YG TELAH DI KISAR..
1 BIJI PUTIH TELUR..PUKUL2 KAN IA..
Bagan2 C utk hiasan..

CARA2NYA;

CAMPUR KAN KESEMUA BAHAN A..PUKUL HINGGA KEMBANG..KEMUDIAN  MASUKKAN KESEMUA BAHAN B YG TLH DI GAULKAN TADI..ULI HINGGA JADI DOH YG LEMBUT...JIKA DOH LEMBIK..TAMBAH KAN DGN TEPUNG GANDUM DEMI SEDIKIT..

KEMUDIAN CANAI KAN DOH..TERAP LAH DGN ACUAN LEPAS TU SAPU PUTIH TELUR..TABURKAN CORNFLAKES . .
BAKAR DLM OVEN SUHU 180° SELAMA 20 MNT..API ATAS BAWAH..atau ikut jer oven sendiri..janji masak..

No comments:

Post a Comment