Friday 28 November 2014

NASI AYAM KAK TON

Seekor ayam... Potong ikud ska
2 liter air..
Setengah paket rempah sup
3 sdu bsaq mnyak
2 labu bwg bsaq ,2  bji bwg putih ( blend )
Setengah sudu teh lada hitam
Halia sebsaq ibu jari
3 ulas bwg merah,2 ulas bwg putih (dmyang)
Campuq bhan tumis empat serngkai.
2  sudu bsaq perencah hilal
2 sdu bsaq sos tiram
Setengah keping gula melaka
( gula gerek)
2 btg salari, diptong kecil
Sehelai daun pndan
Garam

Cara2...
1. Masukkn bhan tumis, kuning, masukkan bwg blend, naik bau.. Masukan rempah sup sekejap, masukkn ayam kcau sebntar.. Masukkann air, rempah hilal , gula mlaka, sos tiram ,  gram ( rempah hilal dibncuh dahulu untuk mngelak dqi berketul... Ckup rsanya sup mendidih trus angkat ayam...

2. Perapkan ayam dengan kicp pekat, sos tiram , sdikit madu... kacau rata perap setengah jam...

3. Tiga cawan beras..3 setengah air ( ambil kuah sup aym tdi) tumis bwng2... 1 btg serai.. Satu helai daun pndan... Msukkan air sup dan dua ketul gula batu sebesaq ibu jari... Didih... Msukkan beras... ( jgan kacau beras.. Biar sampai kering.. Da msak bqu kacau)

Sos cili...
10  biji cili merah ( buang biji)
Satu ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
5 sdu bsaq gula
3 atau 4 sudu bsaq cuka
Garam.
Blend semuanya.. Kemudian masak hingga mendidih...

Sos kicap...
Ketuk bwg putih seulas... Tumis dengan minyak goreng ayam satu sdu bsaq.. Masukkan kicap, sos tiram dan air sup... Didihkan
(Rasepi kak Ton)

No comments:

Post a Comment