Thursday 23 October 2014

Masak lemak rebung..

MASAK LEMAK REBUNG..

●1kg rebung segar dan telah dijerukkan terlebih dahulu..
Cara2 utk menjerukkan rebung..
Bersihkan rabung..potong ikut suka..
Masukkan air dlm balang..masukkan 2 genggam besar garam..dan masukkan rebung..simpan..slma 5 hari atau lebih..
●1 biji bawang besar...kalau ada bawang kecik lagi sdp..
●30 biji cabai kecik
● seinci kunyit hidup..
●1\2 kg santan..

Cara2nya

■basuh rebung jeruk terlbh dahulu..
■kisar halus bawang + cabai kecik + kunyit hidup..
■tuangkan dlm periuk bahan2 kisar tadi..didihkan..bg hilang bau cabai..masukkan rebung..didihkan lagi..masukkan santan..bila dah masukkan santan..tolong.dikacau selalu supaya santan tdk berkepala..kacau sampai mendidih..dan sdh msk..masukkan udang..
Kacau seketika..rasa dulu msakan..kalau perlu tambah garam..angkat dn.hidangkan

No comments:

Post a Comment