Friday 10 October 2014

TERUNG BERCILI..

Bahan2nya;

●5 biji terung unggu..kalau yg bulat..dibelah empat..kalau terung panjang..potong.ler.serong...atau sukahati lah
●50gm ikan bilis
●4 sudu cili kering kisar..atau cabai kecik
●sedikit belacan..x suka x pyh bubuh..
●Bawang besar sebiji..potong nipis2..utk menumis
●4 ulas bwg putih..dihiris..utk menumis..
●garam n gula..
●minyak

Caranya;

Tumis bawang dan ikan bilis..bila bilis dah agak garing..masukkan cili..bagi mendidih..masukkan terung..kacau...masukkan sedikit air..(kalau x cukup air x oer..blh tambah waktu sdg masak..air jgn terlebih..sat lagi trg dah lembik..air masih blm kering..x sdp gitu...) masukkan garam dan gula..bila dah separuh empuk..rasa dulu grm n gula..gula kn lebih..bagi ada manis2 sikit..kemudian..biarkan trg empuk. Sesekali..kacau le..kang hangit plk..bila trg dah lembik..pastikan air nya kering..
Sila hidangkan..

No comments:

Post a Comment