Wednesday 29 October 2014

Cucur keria..

Bahan2nya

■1kg ubi keledek putih
~kupas dan potong kecil2..masukkan sedikit garam..rebus bersama air secukup untuk empukkan ubi..kalau terlebih..biarkan air kering..jgn bg hangit pulak ya..tutup api..lenyek segera ubi itu..sejukkan..
■400gm tepung gandum (guna secukuonya sahaja)
■2 cawan gula pasir
■ 1 paket minyak masak..
●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●

Cara2nya;

Masukkan tepung gandum kedalam ubi..gaul sebatikan ia..masukkan tepung hingga ubi jadi doh yg lembut..lekat sikit2 kat tangan x apa..

Panaskan minyak dlm kuali..bila dah panas..sederhanakan api..ambil doh bulat2 kan..tekan jer tengah. ..bentukkan mcm gelang..trs goreng. .buat bbrapa biji..goreng hingga kekuningan..angkat..buat hingga habis..

Dalam kuali lain..
Didihkan secawan air bersama 2 cawan gula..guna api sederhana...kacau hingga air gula berbuih dan likat...slow lan api..masukkan semua kuih  tadi..kacau segera..bila dah nmpk bergula..tutup api..trs kacau hingga semua dah naik gula..atau selepas tutup api..pegang telinga kuali kiri dan kanan kuali..tampi kuih keria tadi..kuih akan terasing cantik..

#petua dari kak Asmak Adnan....masukkan sedikit air kapur kedalam air gula utk dapatkan gula yg lebih halus..

SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment