Tuesday 28 October 2014

Nasi Minyak Kak Nor

1kg beras basmathi (beras biasa pun blh)
Sebiji bwg besar yg besar + 4 ulas bwg putih + sikit halia = kisar halus..
1 cm basr jintan manis..

1 camca besar jintan putih

3 camca minyak sapi/marjerin

4 sekawan..
Kismis/gajus/daun pudina..(ikut suka ya)
Pewarna kuning (yg ni putih sbb lupa nk boh kaler)

Sukat beras..basuh n rendam kan beras dgn air.. (sukat siap2 air nya..kalau beras 6 gelas..air 7 gelas..kalau basmathi..kalau brs biasa..bubuh 7 1/2 gelas air..sbb bahan2 kisar kita pun dah setengah gelas..jd air nya pun jadi 7 lah ya..slps 15 mnt masukkan bahan2 kisar..minyak sapi..garam n ketumbar dan 4 sekwn..masak macam biasa..bila air kering..curah kan dgn pewarna..tabur kismis dan apa2 lagi lah..tutup periuk semula..bila dah masak..kacau..blh lah mkn

No comments:

Post a Comment