Friday 24 October 2014

Kek. (Share dr sabrina khan)

RESEPI KEK INDULGENCE
1 3/4 cwn tpg gandum
1 1/2 cwn gula halus
2 biji telor
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn air
1/2 cwn minyak
1 sudu kecil b.powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 sudu kecil esen vanila
CARA
Ayak semua bahan2 kering
Pukul telor dgn gula hingga kembang
Masukkan minyak susu cair esen vanila dan air dan pukul sebati
Masukkan bahan2 kering tadi dan kacau cara kaup balik hingga sebati
Masukkan dlm loyang dan bakar suhu 170C selama 1 jam atau ikut oven masing2
BAHAN UTK LAPISAN COKLAT
1 sudu kecil gelatine
50ml air panas
Kacau bahan tersebut hingga larut
1 cwn dark coklat
Masak cara double boiler dan bila cair baru masukkan gelatine tadi dan kacau
1 1/2 cwn whipping cream dipukul hingga agak2 pekat dan masukkan adunan gelatine tadi dan kacau sebati
BAHAN UTK LAPISAN COKLAT PUTIH
Guna kaedah yg sama diatas cuma tukarkan kepada coklat putih...coklat perisa strawberry atau orange pun boleh guna ye...ikut selera masing2
BAHAN UTK GANACHE
1 cwn white coklat
1/2 sudu mkn marjerin
Masak bahan tersebut cara double boiler
1 cwn whipping cream
Pukul whipping cream hingga lembut dan masukkan coklat tadi dan kacau sebati
CARA MELAPIS
Bila kek sudah sejuk...potong kek tersebut pada 3 keping
Ambil satu keping kek dan sapukan lapisan coklat dan letak kek yg kedua atasnya
Sapu lapisan coklat putih dan baru letakkan lapisan kek ketiga dan sapu coklat diatasnya
Lebihan coklat putih tadi...sapukan keseleruhan kek dan ratakan dan simpan dlm fridge utk seketika...dlm 20 minit
Lps tu baru curahkan adunan ganache atas kek dan ratakan dan simpan dlm fridge selama 1 jam....sedia utk dipotong

No comments:

Post a Comment