Tuesday 14 October 2014

CUCUR BADAK

Bahan_bahannya;

Untuk dohnya;

●1kg keledek..kalau blh piloh keledek yg putih atau kuning air isinya..
●tepung gandum secukupnya..

Kupas keledek dan rebus dgn sesikit garam..air rebusan cukup untuk merebus ubi hingga empuk..bila ubi empuk..x nak ada air..tenyeh ubi hingga hancur..kemudian..tuang tepung gandum sedikit demi sedikit..hingga ubi jadi doh..AWAS jgn tambah air....ketepikan..

Intinya;

1/2 biji kelapa parut.
Cili kisar secukupnya..ikut pedas yg awak nk..
3 batang serai di racik halus..
3 sudu besar udang kering..
Sebiji bawang besar...atau bbrpa biji bawang kecik..

Caranya;

Tumbuk udang kering bersama serai hingga lumat...tambah bawang yg telah dipotong2..tumbuk lagi...
Panas kan minyak..tumis bahan2 tumbuk hingga wangi..masukkan cili kisar..kacau lagi..kemudian masukkan kelapa parut yg telah dikisar sedikit terlebih dahulu...kacau..masukkan gula dan garam ikut rasa sendiri.. ( ada org ckp lbh sdp kalau masukkan air kelapa)..masak hingga kering..

Ambik doh..leper2 kan masukkan inti..kalau ada udang..lekatkan atas doh..goreng dgn api sederhana setelah minyak dipanaskan terlebih dahulu..

SELAMAT.MENCUBA

No comments:

Post a Comment