Saturday 25 October 2014

DONUT (RESEPI EJ)

Resepi Donut Lembut Dan Gebu

Bahan-bahan
500gm tepung gandum
210ml air
2 sudu marjerin
  4sudu susu pekat manis)
3 sudu besar gula untuk aising gaul donut yg sudah d goreng
yis basah)agak2 50sen la

Cara Menyediakan
1. Masukkan susu pekat dan gula dalam air suam dan kacau sebati baru masukkan yis.
2.  Dalam mangkuk, masukkan tepung dan garam, buat lobang di tengahnya dan masukkan marjerin dan adun mesra semua bahan.
3.  Tuang yis basah ke dalam adunan dan uli kesemuanya hingga menjadi doh.
4.  Uli adunan hingga doh lembut, jika belum lembut masukkan air peti sejuk dan uli lagi.
5.  Terap dengan acuan dengan menggunakan pengelek.
6.  5 minit kemudian donut akan kembang dan bolehlah di panaskan api dalam kuali.
7.  Guna api yang kecil dan minyak yang agak banyak untuk tenggelamkan donut.

No comments:

Post a Comment