Monday 6 January 2014

UDANG MERAH

BAHAN-BAHANNYA; .
1 KG UDANG BESAR
CILI KERING KISAR SECUKUPNYA.
1 1/2 SENDUK BAWANG CAMPURAN KISAR SIAP ( BAWANG BESAR +BAWANG PUTIH + HALIA)
CILI KISAR.SECUKUPNYA..
3 CAMCA BESAR TOMATO PURI
MINYAK UTK MENUMIS. .
GULA, GARAM N SERBUK PERASA
3 CAMCA BESAR.TOMATO PURI ( 1 TIN PALING KECIL)
CARA-CARANYA
BERSIHKAN UDANG. .GUNA GUNTING DAPUR..POTONG MUNCUNG UDANG.. .MASUKKAN HUJUNG GUNTING DAN GUNTING KEPALA UDANG..N TOLAK GUNTING TERUS KEBELAKANG UDANG..
BUANG KOTORAN KAT KEPALA DAN BELAKANGNYAA..BERSIHKAN.
TOS..
PANASKAN MINYAK DALAM KUALI. .TUANG SEMUA UDANG..BUBUH GARAM DAN KUNYIT SECUKUPNYA .GORENG HINGGA HAMPIR 5 MNT...ANGKAT....KETEPIKAN..
GUNA MINYAK YANG SAMA...TUMIS BAHAN bawang2 kisar HINGGA WANGI DAN MASUKKAN CILI KISAR. .LEPAS TU KAN..BUBUH CABAI...SERTA TOMATO PURI. .PERASAKAN KUAH...DENGAN GARAM..GULA DAN..PERASA...BILA DAH CKP RASA..TABUR DENGAN DAUN SUP/ BAWANG..POTONG IKUT SUKA..MASUKKAN.DLM.KUAH..KACAU KEJAP..ANGKAT..TUANG KUAH KEATAS UDANG TADI. HIDANGKAN. .

No comments:

Post a Comment