Thursday 16 January 2014

KARI TULANG IKAN KERING

BAHAN-BAHANNYA;
TULANG IKAN TALANG..
SEDIKIT ISI IKAN TALANG..
4 BIJI KENTANG
SEBIJI TERUNG PUTIH..terung ungu pun boleh..
SEBIJI LOBAK MERAH..
4 PAKET KECIL REMPAH KARI IKAN..DALAM (100GM )..
2 BIJI BAWANG BESAR. ..yang sederhana. .
5 ULAS BAWANG PUTIH
SEDIKIT HALIA
DAUN KARI
HALBA CAMPUR
SANTAN ...RM 2..atau secukupnya
ASAM JAWA
SEDIKIT GARAM
MINYAK
1 BIJI TOMATO
3 BIJI CABAI MUDA..
2 BIJI MEMPELAM MUDA..DI BELAH DUA..BUANG BIJI.


CARA-CARANYA;
POTONG TULANG KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN. .ISINYA JUGA DI POTONG KECIL-KECIL...RENDAM KEDUA2 NYA SELAMA SEJAM..ATAU LEBIH..BERSIHKAN.
GORENG TULANG DAN IKAN MASIN TADI..
TIDAK PERLU GARING..KETEPIKAN..
KUPAS DAN POTONG KENTANG..IKUT SUKA..
POTONG SERONG LOBAK MERAH...KALAU BOLEH..POTONG BESAR-BESAR..
TERUNG DI BUANG TAMPOK DAN BELAH 4...atau potong ikut suka..
BAWANG BESAR + BAWANG PUTIH + HALIA = KISAR..
TOMATO DI BELAH 4..CILI HIJAU DIBELAH X PUTUS..KETEPIKAN
PANAS KAN MINYAK DALAM PERIUK. .TUMIS DAUN KARI DAN HALBA CAMPUR..
KEMUDIAN TUANG KAN BAHAN KISAR...BIARKAN SEKETIKA. .MASUKKAN KESEMUA REMPAH TADI KEDALAM PERIUK...TAMBAHKAN 2 GELAS AIR...BIAR KAN MENDIDIH...SELEPAS ITU MASUKKAN
KENTANG, LOBAK MERAH DAN TERUNG..
..siapa yang suka makan terung. ...masukkan kemudian..
MASUKKAN PULA TOMATO DAN CILI HIJAU..DAN MEMPELAM MUDA..BILA UBI DAH HAMPIR EMPUK.. MASUKKAN SANTAN(santan bubuh ikut keperluan) DAN AIR ASAM JAWA.
DIDIH KAN SEKETIKA...MASUKKAN PULA TULANG DAN IKAN KERING..BILA UBI DAH EMPUK..MASUKKAN SEDIKIT GARAM.
AWASSS...JANGAN BUBUH BANYAK GARAM..SEBAB NANTI MASIN IKAN AKAN KELUAR..
# boleh juga kalau nak tambah biji cempedak dan pisang nangka muda..

No comments:

Post a Comment