Monday 6 January 2014

BELITUNG SANTAN BERLADA

BAHAN-BAHANNYA;
1KG SIPUT BELITUNG...potong sedikit d bahagian ekor nya agak2 boleh nampak isi kat ekornya..
2 BIJI BAWANG BESAR*
4 ULAS BAWANG PUTIH*
SEDIKIT HALIA*
SECAWAN SANTAN
SECAWAN AIR BIASA
1 CAMCA BESAR JINTAN MANIS SERBUK
1 CAMCA BESAR JINTAN PUTIH SERBUK
2 CAMCA BESAR LADA HITAM...ditumbuk
BEBERAPA BIJI CILI PADI...cili padi ini terpulang kepada anda...kalau nak makan dgn anak..atau ada yang x makan pedas...jangan bubuh lah...kesiannn mereka..dan lagi satu. ..makan siput ni..kalau pedas hati2 ya...masa menyedut tu...
1 KEPING ASAM JAWA
GARAM & SERBUK PERASA
2 HELAI DAUN LIMAU PURUT..
SEBATANG SERAI DITITIK..

CARA-CARANYA;

BERSIHKAN SIPUT YANG DAH DIPOTONG EKOR NYA..TOS KAN..
KISAR BAHAN-BAHAN YANG BERTANDA *
TUMIS SERAI YANG TELAH DITITIK..KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN2 YANG TELAH DIKISAR..MASUKKAN BERSAMA LADA HITAM YANG TELAH DI TUMBUK. .( kalau nak bubuh cili padi..bubuh lah masa ini) KACAU SEKEJAP..MASUKKAN PULA KEDUA2 JENIS JINTAN. ..KACAU LAGI..MASUKKAN ASAM KEPING...MASUKKAN SECAWAN SANTAN...kalau x suka sangat lemak....bubuh sedikit sahaja..KACAU LAGI...TAMBAH KAN SECAWAN AIR ATAU SECUKUPNYA..BILA DAH MENDIDIH. .MASUKKAN SIPUT. .KACAU LAGI..MASUKKAN.GARAM DAN PERASA..MASAK HINGGA KUAH AGAK PEKAT..BILA RASA SEMUA DAH OK..HIRIS KAN DAUN LIMAU PURUT..MASUKKAN KEDALAM MASAKAN..KACAU SEKEJAP...TUTUP API...

SIAP...SILAKAN!!!

No comments:

Post a Comment