Saturday 4 January 2014

APAM PISANG

BAHAN-BAHANNYA;
4 BIJI PISANG BERANGAN YG SEDANG2.
1 CAWAN GULA HALUS.
21/2 CAWAN SANTAN.
1 BIJI TELUR
400 GM TEPUNG SUPERFINE. ..TEPUNG NAIK SENDIRI PUN.BLH..TEPUNG GANDUM PUN BOLEH..
1 CAMCA BESAR SODA BIKARBONAT
GARAM SECUKUPNYA. .

CARA-CARANYA;

SEDIAKAN PENGUKUS...SEMENTARA TUNGGU AIR MENDIDIH..
KUPAS KULIT PISANG...CAMPURKAN GARAM BERSAMA GULA SERTA TELUR. .MASUKKAN JUGA SODA..LENYEK ATAU RAMAS HINGGA HANCUR...
MASUKKAN SANTAN. ...KEMUDIAN TUANGKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL MENGGAUL ADUNAN. .BILA DAH CUKUP MANIS DAN MASINNYA..TUANG KAN KE DALAM ACUAN...KALAU MASUKKAN DALAM LOYANG...PASTI KAN SAPU MARJERIN DULU YA....TUANGKAN ADUNAN KEDALAM LOYANG..KUKUSLAH LEBIH KURANG 45 MINIT. .DAH MASAK..KELUARKAN DARI LOYANG ..POTONG DAN MAKAN LAH...SEDAP KALAU MAKAN MASA MASIH SUAM-SUAM..

No comments:

Post a Comment