Saturday 4 January 2014

Biskut Tau sar piah

Doh minyak(A)
250 gm tepung gandum
70 gm lemak sayuran
70 gm minyak masak(kita guna minyak jagung)

Doh air(B)

500 gm tepung gandum
130 gm minyak masak
130 gm lemak sayuran
1 sudu teh gula
200 gm air
1 sudu teh lemon jus .

Inti:
200 gm minyak masak -untuk goreng bawang
18 biji bawang kecil
3 1/2 sudu teh garam
330 gm gula
2 sudu teh lada sulah
600 gm mug bean(kacang hijau tanpa kulit)

Hiasan:
3 sudu makan bijan panggang(cm tak panggang pun)
1 biji kuning telur+2 sudu teh air-kacau

Cara-caranya:

Rendam kacang semalam,kukus sampai lembut dan lenyek sampai hancurmasukkan gula,garam,lada sulah kedalam kacang yang telah dihancurkan tadiPanaskan minyak ,goreng bawang sampai garing dan ramaskan tapi jangan terlalu hancurMasukkan adunan kacang tadi kedalam kuali dan masak sampai keringbulat-bulatkan inti kepada 16 gm sebiji sebanyak 100 bijiCampurkan semua bahan-bahan untuk doh (A) dan rehatkan selama 20 minit dan bahagikan kepada 100 bijiAdunkan doh (B) hingga sebati,rehatkan selama 20 minit dan bulat-bulat kan kepada 100 bebola kecilAmbil bebola (A) dan balut dgn bebola (B).Gelekkan hingga leper kemudian gulung dan buat proses yang sama sebanyak 3 kali.Akhir sekali gelekkan sampai leper dan masukkan inti.Bulatkan.Buat proses yang sama hingga siap.Sapukan dengan kuning telur dan tabur dgn bijanBakar selama 20 minit atau hingga kuning dgn kepanasan 180 darjah celcius

No comments:

Post a Comment