Tuesday 28 January 2014

PENGAT LABU

BAHAN-BAHANNYA;

SEBIJI LABU YANG DAH MASAK ( LABU TUA)
SANTAN SECUKUPNYA
GULA SECUKUPNYA
GARAM
2 HELAI DAUN PANDAN
SEDIKIT SAGU KECIL..JIKA SUKA..

CARA-CARANYA;

KUPAS KULIT LABU..BUANG YANG TENGAH TU BERSAMA BIJINYA..POTONG DADU..DIDIHKAN 2 GELAS AIR...KALAU PERLU TAMBAHKAN AIR..MASUKKAN SAGU YANG TELAH DIBERSIHKAN...KACAU...BILA SAGU DAH SEPARUH MASAK..MASUKKAN LABU & DAUN PANDAN .KALAU PERLU TAMBAH AIR...MASUKKAN GULA &GARAM. BILA LABU SEPARUH MASAK..MASUKKAN SANTAN. .KACAU SELALU TETAPI SLOW SLOW YA..RASA KUAHNYA. ..SEDAP?..BILA LABU DAH EMPUK..TUTUP LAH API..SANTAN TU JANGAN BAGI PECAH MINYAK..

No comments:

Post a Comment