Saturday 4 January 2014

ACAR JOHOR..

BAHAN-BAHANNYA
2 biji timun, kerat, belah dua, buang biji dan hiris jejari
1 batang lobak merah saiz sederhana, kerat dan potong jejari
1 biji cili merah, buang biji, dan hiris jejari 10 biji bawang merah, belah dua setiap satu 5 ulas bawang putih, belah dua setiap ulas 1/2 inci halia muda, mayang halus 1 camca besar udang kering, rendam, tos dan tumbuk kasar 1 batang kayu manis* 1 kuntum bunga lawang* 5 kuntum bungPaa cengkih* 2 biji buah pelaga*(*rempah tumis) 1/4 cawan cuka makan (mat guna jenama JALEN) Sedikit serbuk kunyit Garam secukup rasa Gula secukup rasa (yang ni agak2, lah yea)

CARA MEMBUATNYA

Timun tadi digaul bersama sedikit serbuk kunyit dan sedikit garam. Ketepikan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan rempah tumis, bersama bawang merah, bawang putih, udang kering dan halia, tumis hingga harum dan semua layu. Masukkan cuka dan gula secukup rasa, biar mendidih.Tambah lobak merah dan masak hingga pekat dan lobak sedikit lembut. Toskan timun tadi, perah sedikit dan masukkan ke dalam kuali. Gaul rata dan tambah cili merah, masak sekejap saja dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment