Monday 27 January 2014

ACAR BUAH

BAHAN-BAHANNYA;

5 BIJI LIMAU ACAR - belah 4, potong 2 buang bijinya..

10 BIJI BAWANG MERAH - belah 4( kalau kecik x pyh blh)

BEBERAPA BIJI CILI PADI..
20 ULAS BAWANG PUTIH - kalau mahu belah 2..
SEKOTAK KURMA
SATU MANGKOK PRUNE
SEKETUL BESAR HALIA - di mayang halus-halus.
1 CAMCA BESAR BIJI SAWI
CILI KERING KISAR SECUKUPNYA. (Sangai dulu cili kering + sedikit air & kisar halus)...
2 CAMCA BESAR JINTAN MANIS
2 CAMCA BESAR JINTAN PUTIH
SEKILO GULA
2 KEPING GULA MELAKA
MINYAK UNTUK MENUMIS. .
3/4 CAWAN CUKA

CARA-CARANYA;

TUMIS BIJI SAWI...KEKEJAP...MASUKKAN BAWANG BESAR,  BAWANG PUTIH N HALIA...KACAU SAMPAI LAYU..MASUKKAN CILI KISAR. ...KACAU SEBENTAR..MASUKKAN 2 JENIS JINTAN..biar hingga pecah minyak.MASUKKAN BAWANG MERAH.. CILI KECIK..HALIA DAN BWG PUTIH..KACAU. .BIAR KAN BWG EMPUK....KEMUDIAN MASUKKAN GULA PUTIH SEDIKIT DEMI SEDIKIT. KMDIAN MASUKKAN SEMUA BUAH2an..KECILKAN API...BIARKAN IA MENDIDIH...RASA DULU ACAR.. TAMBAH APA YG PERLU..JAGA YA...JGN HANGIT...n tabur kan bijan ug di sangai terlebih dahulu....BILA DAH OK ..TUTUP API..BIARKAN IA SEJUK..

No comments:

Post a Comment