Saturday 18 January 2014

TOMYAM DAGING

BAHAN-BAHANNYA;

1 KG DAGING..potong nipis2
1 BIJI CARROT
BUNGA KUBIS
BABY JAGUNG
2 BIJI BAWANG BESAR. .potong 4
2 BATANG SERAI..di titik
CENDAWAN sebungkus..
BEBERAPA BIJI CILI KECIL..diketuk
SEBIJI TOMATO ..d belah 6
JUS ASAM LIMAU NIPIS
PES TOMYAM..
DAUN LIMAU PURUT. .beberapa helai
SEDIKIT LENGKUAS..di ketuk2

CARA-CARANYA;

REBUS DAGING HINGGA EMPOK..
POTONG.SEMUA SAYUR- SAYURAN..BASUH BERSAMA..

KELUARKAN DAGING DARI PERIUK. .
DIDIH AIR DAGING BERSAMA 2 CAMCA BESAR. PES TOMYAM..JUGA MASUKKAN JUS LIMAU NIPIS. .BILA MENDIDIH..MASUKKAN DAGING SERTA SAYUR-SAYURAN..KECUALI CENDAWAN
MASUKKAN JUGA SERAI. TOMATO DAN LENGKUAS..KACAU LAGI..MASUKKAN GARAM DAN GULA..RASA KUAHNYA..BILA DAH OK..MASUKKAN CILI KECIK DAN LIMAU PURUT..SEBELUM ANGKAT MASUKKAN CENDAWAN..BIARKAN SEKETIKA. .ANGKAT..

No comments:

Post a Comment