Wednesday 8 January 2014

PULUT INTI

BAHAN-BAHANNYA;

UNTUK PULUT

1KG PULUT SUSU...pulut biasa pun boleh
1/2 KG SANTAN
SEDIKIT GARAM
BEBERAPA HELAI DAUN PANDAN..

UNTUK INTINYA

SEBIJI KELAPA MESIN YANG PUTIH
1 1/2 CAWAN GULA PASIR
1/2 CAWAN AIR
2 HELAI DAUN PANDAN..

CARA-CARANYA;

UNTUK PULUT;
RENDAM PULUT SELAMA SEJAM..kalau pulut biasa kena rendam lebih lama..lebih kurang 5 jam..
SEDIAKAN PENGUKUS..knor cadangkan pada sesiapa yang menggunakan pengukus yang lubangnya besar..gunakan kain net yg orang selalu bungkus telur untuk bunga telur...supaya pulut tu selamat..x lemas dalam air ..
KUKUS PULUT HINGGA MASAK BERSAMA DAUN PANDAN YANG DIKOYAK KOYAKKAN...SEDIAKAN SANTAN YANG TELAH DICAMPUR DENGAN GARAM....BILA PULUT DAH MASAK..CEDUK DLM BEKAS..MASUKKAN SANTAN..GAUL SEBATI KAN...KUKUS.SEMULA BEBERAPA MINIT. ..ANGKAT..

NAK INTI PULAK YA..
ada macam2 cara org nk buat inti..tp ini cara knor...

PANAS KAN KUALI. ..DENGAN API KECIL KACAU GULA HINGGA HANCUR DAN BEWARNA PERANG..MASUKKAN. AIR...KACAU HINGGA GULA HANCUR..MASUKKAN KELAPA PARUT BERSAMA DAUN PANDAN. . KACAU HINGGA SEBATI DAN KERING..SIAPPP!!

No comments:

Post a Comment