Tuesday 14 January 2014

TALAPIA MASAK LEMAK

BAHAN-BAHANNYA;

5 EKOR IKAN TALAPIA..
CABAI KECIL IKUT PEDAS
KUNYIT HIDUP
4 KEPING ASAM GELUGUR..
RM4 SANTAN
SEBATANG SERAI
2 BIJI BAWANG BESAR MERAH

CARA-CARANYA

BERSIHKAN IKAN..JIKA SUKA BOLEH POTONG IKAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN...
KISAR BAWANG BESAR + KUNYIT HIDUP + CILI PADI ...SERAI DI TITIK..
TUANG BAHAN - BAHAN KISAR SERTA SERAI KEDALAM PERIUK...BIARKAN IA MENDIDIH. .BILA HILANG BAU CABAI..MASUKKAN ASAM KEPING..KACAU DAN MASUKKAN SANTAN..AWAS..JANGAN SEKALI KALI BIARKAN KUAH MENDIDIH SENDIRI. ..KACAU TANPA HENTI...MASUKKAN GARAM...RASA...DULU..OK TAK...BILA KUAH MENDIDIH. .MASUKKAN IKAN...BIARKAN IKAN MASAK...SEDERHANA KAN API..BILA DAH ADA IKAN..KACAU KUAH PERLAHAN LAHAN...BILA DAH MASUKKAN IKAN..KUAH X PERLU LAGI DI KACAU SELALU..NANTI HANCUR SEMUA IKAN.. BILA IKAN DAH MASAK...SILALAH MAKANN..

No comments:

Post a Comment