Wednesday 4 December 2013

BENGKANG KELEDEK SARAWAK..

BAHAN2NYA

2 BIJI KELEDEK YG BESAR..dlm 600 gm..
3 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 SETENGAH CAWAN GULA
4 KEPING GULA MELAKA.
500 ML SANTAN
2 SUDU BESAR MAJERIN
2 BIJI TELUR
GARAM SECUKUPNYA
2 HELAI DAUN PANDAN. .

CARA2NYA

REBUS KELEDEK DGN AIR SECUKUPNYA UTK EMPUK...AIR JGN LEBIH..UBI BILA DH EMPUK X NK ADA AIR REBUSAN..KALAU LEBIH KENA BUANG AIR...TP SYG LAH NK BUANG AIR REBUSAN UBI..HILANG MANISNYAA...LENYEK UBI TADI...MASUKKAN MARJERIN..GAUL BERSAMA UBI...SEJUKKAN..suam2 pun ok lahh..
MASAK GULA MELAKA DGN SEGELAS SETENGAH AIR...MASUKKAN DAUN PANDAN...BILA GULA DAH HANCUR...SEJUKKAN..buang daun pandan..
SATUKAN UBI LENYEK DGN AIR GULA + GULA + GARAM + TELUR = SEBATIKAN...MASUKKAN PULA TEPUNG GANDUM DAN SANTAN...GAUL SEBATIKAN SEHINGGA LIKAT...
SEDIAKAN ACUAN..SAPUKAN DGN MAJERIN. .TUANG ADUNAN...BAKAR LAH SELAMA 60 MNT...SUHU OVEN MULA 200 LPS TU 150...

SELAMAT MENCUBA...JGN TENGOK SAJERRR..BUAT TAUUU...

TERIMA KASIH IDA (WAFIQ WAZIF ) KERANA SUDI KONGSI RESEPI DGN KITA..TQVM..SEMOGA DIMURAHKAN REZEKI DAN PANJANG UMUR. .AMINN...

No comments:

Post a Comment