Wednesday 11 December 2013

KARIPAP PUSING..

INTINYA

MINYAK UNTUK MENGGORENG.
2 BIJI KELEDEK YG BESAR (1KG)atau 1KG KENTANG..
2 PKT KECIL REMPAH DAGING (50GRM)
1 BIJI BAWANG BESAR DI CINCANG..
5 ULAS BAWANG PUTIH. .DI CINCANG
SEDIKIT DAUN KARI
2 POKOK DAUN SUP N DAUN BAWANG. .
1 CAMCA JINTAN MANIS
1 CAMCA JINTAN PUTIH

GARAM..GULA..SERBUK PERASA..

CARA2NYA

1. POTONG DADU KELEDEK/KENTANG STLH DI    KUPAS..
2. TUMIS SEMUA BAWANG DAN DAUN KARI DGN 4 CAMCA BESAR MINYAK..
3. MASUKKAN REMPAH DGN SECAWAN AIR...KACAU SEKETIKA..
4. MASUKKAN KELEDEK..MASUKKAN AIR SECUKUPNYA. .MASUKKAN SEMUA JINTAN ..GULA DAN GARAM..
5. BILA DAH CUKUP RASA..UBI PUN DAH EMPUK...POTONG DAUN SUP N DAUN BAWANG KECIL2..DAN MASUKKAN BERSAMA...KACAU SEBENTAR. .ANGKAT..SEJUKKAN. .

DOHNYA..

UNTUK DOH A : 3 SENDUK NASI TEPUNG 
                          GANDUM..
                          MARJERIN SECUKUPNYA. CARA2 NK BUAT DOH A..
MASUKKAN TEPUNG KEDLM BEKAS..
MASUKKAN PULA MAJERIN KEDLM TEPUNG SEHINGGA TEPUNG MENJADI DOH..AWAS!!!! JGN TAMBAH AIR..BUAT 4 BIJI DOH..

DOH B...AIR GARAM SECUKUPNYA. .DIULI
           BERSAMA 4 SENDUK NASI TEPUNG GANDUM...GAUL HINGGA JADI DOH YG CANTIK...BUAT 4 BIJI DOH..

CANTUMKAN KEDUA2 DOH..SEPERTI DLM GAMBAR DIBAWAH..

AMBIL SEBIJI DOH..TABUR SEDIKIT TEPUNG..GELEK HINGGA NIPIS..LIPAT ATAS DAN BAWAH. 
GELEK LAGI...HINGGA NIPIS..LIPAT PLK KIRI DAN KANAN.. 
GELEK NIPIS LAGI..DAN GULUNG..SELEPAS ITU POTONG DOH..
AMBIL SATU BAHAGIAN YG TELAH D POTONG..GELEK..MASUKKAN INTI...DAN KELIMLAH BHGIAN TEPI..
..DAH SIAP..GORENG LAH KARIPAP TADI DGN API SEDERHANA..

SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Post a Comment