Monday 23 December 2013

ROTI JALA ( ROTI SURAI)

BAHAN-BAHANNYA;
1 KG TEPUNG GANDUM
1/2 KG SANTAN. ( ATAU SECUKUPNYA)
1 BIJI TELOR
PEWARNA KUNING
GARAM
SEDIKIT MINYAK MASAK
2 HELAI DAUN PANDAN. .
CARA - CARANYA
PECAH KAN TELOR MASUKKAN KEDALAM TEPUNG ..TUANG KAN SANTAN. .KACAU HINGGA SEBATI. .MASUKKAN GARAM..TAMBAH KAN AIR..KACAU LAGI..OOPPPSS!!! JANGAN LUPA MASUKKAN SEDIKIT PEWARNA KUNING...SEBATIKAN...KISAR ADUNAN TADI DALAM BLENDER...DAPAT KAN ADUNAN YG X BERKETUL..TUANGKAN KEDALAM BESEN..PASTI KAN ADUNAN TU JANGAN TERLALU CAIR...TRY DULU MASUKKAN DALAM ACUAN..KALAU DAH BOLEH KELUAR..OK..KALAU CAIR SANGAT..X CANTIK NANTI. .
SEDIAKAN SEDIKIT MINYAK MASAK DIDALAM PIRING. .KOYAK-KOYAK KAN DAUN PANDAN. .IKAT..GUNAKAN DAUN PANDAN UNTUK RENJIS KAN MINYAK KEDALAM KUALI..PANASKAN KUALI. .RENJISKAN MINYAK...GUNAKAN ACUAN...SURAI KAN ADUNAN..PUSING - PUSINGKAN ....BILA DAH MASAK..LIPAT DENGAN SUDIP..ANGKAT...BOLEH JUGA LIPAT DI DALAM PINGGAN. .
DAH SIAP..HIDANGKAN DENGAN KARI AYAM ATAU KARI DAGING. .

No comments:

Post a Comment