Sunday 29 December 2013

APAM SERI AYU

BAHAN-BAHANNYA. .

6 BIJI TELUR
300 GM GULA KASTOR
3OO FM TEPUNG NAIK SENDIRI
2 SUDU BESAR OVERLETT
SEBIJI KELAPA PARUT PUTIH
GARAM
1 CAMCA TEPUNG GANDUM
PEWARNA HIJAU..
250 ML SANTAN..

CARA-CARANYA;

PUKUL TELUR + GULA + OVERLETT = SAMPAI KEMBANG..
MASUKKAN SANTAN + PEWARNA..
SELEPAS ITU MASUKKAN TEPUNG NAIK SENDIRI..SEBATIKAN ADUNAN..
KELAPA PARUT + GARAM + 1 SUDU TEPUNG GANDUM. (TEPUNG UBI PUN BOLEH)..GAUL BERSAMA...

MASUKKAN KELAPA PARUT 1/3 ACUAN..TEKAN KELAPA PADAT2..PENTING TAU..NANTI KUIH X DAPAT DI KELUARKAN DENGAN  CANTIK....
KUKUS KELAPA TADI SELAMA 2 MINIT..KEMUDIAN TUANGKAN ADUNAN KEDALAM ACUAN..KUKUS LAGI SELAMA 5 MINIT...ANGKAT...KELUARKAN DARI ACUAN. ..SIAPP...

No comments:

Post a Comment