Tuesday 24 December 2013

MASAK LEMAK KACANG BENDI

BAHAN - BAHAN NYA

1/2 KG KACANG BENDI
SEINCI KUNYIT HIDUP (SERBUK KUNYIT PUN BOLEH)
CILI KECIL SECUKUP NYA..ikut pedas....
5 BIJI BAWANG MERAH KECIL
SEDIKIT UDANG HIDUP
SANTAN IKUT LEMAK YANG ANDA MAHU.
SEKEPING ASAM GELUGUR
GARAM SECUKUPNYA

CARA - CARANYA

KISAR CILI KECIL + KUNYIT+BAWANG ..
TUANGKAN KEDALAM PERIUK..DIDIHKAN SEHINGGA HILANG BAU CABAI..MASUKKAN ASAM GELUGUR SERTA SANTAN..(asam tu bertujuan untuk kurangkan lendir bendi)KACAU HINGGA SANTAN MENDIDIH. .TAPI JANGAN SEKALI KALI BIAR KAN SANTAN MENDIDIH SENDIRI. .MASAK LEMAK NI 'MANJA'..KITA KENA SENTIASA KACAU KUAH NYA. .BILA DAH MENDIDIH. .KECIL KAN API...MASUKKAN UDANG...KEMUDIAN BERSIHKAN KACANG BENDI. ..BUANG HUJUNG DAN EKORNYA...
POTONG KECIL-KECIL TERUS KEDALAM KUAH TADI..BILA DAH HABIS...BESAR KAN API...TAMBAH KAN SEDIKIT GARAM. .TERUS KAN MEMASAK SEHINGGA BENDI EMPUK. ..BILA BENDI DAH EMPUK..GARAM PUN DAH CUKUP. .HIDANGKAN. .

# bendi dipotong terus kedalam kuah untuk kurangkan lendirnya..

No comments:

Post a Comment