Saturday 23 November 2013

BUBUR ASYURA

BAHAN2NYA

1 KG TEPUNG BERAS
2 TIN JAGUNG DLM TIN..
500 GRM KACANG HIJAU
200 GRM KACANG MERAH BESAR
200 GRM KACANG MERAH KECIL
200 GRM KACANG DUDUK
200 GRM KACANG KUDA
200 GRM KACANG TANAH
1 KG KELEDEK
SEKETUL UBI KAYU
SESIKAT PISANG AWAK..
2 KG GULA
GARAM SECUKUPNYA. .
1 KG SANTAN..
BEBERAPA HELAI DAUN PANDAN. .

# kalau anda suka blh tambahkan lagi apa2 jer kacang ug anda suka..begitu juga dgn bahan2 lain ..blh tambah...seperti keladi dan pisang plk..terpulanglah kpd anda apa jenis pisangnya..begitu juga santan..kalau nk lmk lebih.. bubuh lah lebih....

CARA2NYA

SEMUA KACANG2 ITU MESTI DI "PILIH" DAHULU..PASTI KAN X DER BATU2 KECIL ATAU KACANG YG DH ROSAK...RENDAM KE SEMUA KACANG2 ITU DLM BKS YG BERLAINAN..SELEPAS BBRAPA JAM..KCG DAH KEMBANG. .BLH LAH DIREBUS...REBUS HINGGA EMPUK JER..JGN TERLALU EMPUK..
#kcg tu x rendam pun blh..cm lambat lah sikit nak empuk...

KOPEK UBI KELEDEK DAN UBI KAYU..POTONG AGAK BESAR YA..REBUS UBI2 TU HINGGA EMPUK..AWAS! JGN TERLALU EMPUK..NANTI HANCUR ..

BANCUH TEPUNG DGN AIR BIASA HINGGA SEBATI...BANCUH LIKAT2...PASTI KAN X DER TEPUNG YG BERKETUL..TUANG DLM KUALI BESAR ATAU PERIUK..
TUANGKAN SANTAN...MASUKKAN SEMUA JENIS KEKACANG..TUANG DGN AIR REBUSANNYA SEKALI ....MASUKKAN GULA DAN GARAM...ADUNAN BUBUR ASYURA MESTILAH CAIR..JGN TERLALU CAIR. MASUKKAN GARAM..SEDIKIT DEMI.SEDIKIT. KEMUDIAN KACAU LAH ADUNAN HINGGA LIKAT..MASUKKAN UBI YG TLH DIREBUS TADI..
JANGAN LUPA PISANG YG TELAH DIPOTONG2 TERLEBIH DAHULU..
KICAU HINGGA BENAR2 PEKAT.. RASA BUBUR ASYURA. .DAH MASAK KER BELUM? JIKA DAH..TUANG KAN KEDLM BEKAS......BIARKAN DIA SEJUK...DAN LBH SEDAP BIAR KAN DLM PETI SEJUK...

SELAMAT MENCUBA. .

No comments:

Post a Comment