Friday 27 December 2013

TONGKOL KICAP BERKUAH

BAHAN-BAHANNYA;

1 EKOR IKAN TONGKOL(kayu atau Tuna)
5 BIJI CILI HIDUP HIJAU ATAU MERAH. (atau kalau nak cili kecil pun ok)
1 BIJI BAWANG BESAR..(Kalau suka bawang Holland pun blh)
3 ULAS BAWANG PUTIH
1 INCI HALIA..
ASAM JAWA SECUKUPNYA
GARAM
MINYAK MASAK
SERBUK KUNYIT.
KICAP LEMAK MANIS.

CARA-CARANYA;

IKAN DI POTONG MENJADI BEBERAPA KEPINGAN...BERSIHKAN DAN GAUL BERSAMA GARAM DAN KUNYIT SECUKUPNYA...
GORENG IKAN HINGGA MASAK..JANGAN TERLALU GARING...
BAWANG BESAR DIPOTONG BULAT-BULAT..HALIA DI RACIK-RACIK...
CILI DI BELAH 2...JANGAN SAMPAI PUTUS..(atau suka sukalah nk potong macam mana pun)
SEDIAKAN AIR ASAM
PANAS KAN SEDIKIT MINYAK...TUMIS BAWANG BESAR + BAWANG PUTIH+ HALIA= SAMPAI WANGI....
MASUKKAN AIR SECUKUPNYA...KEMUDIAN MASUKKAN CILI..BIARKAN MENDIDIH. TUANG KAN KICAP...AGAK-AGAK LAH YA...MASUKKAN PULA AIR ASAM JAWA..SELEPAS ITU GARAM..BIAR KAN MENDIDIH HINGGA CILI AGAK LEMBUT..AKHIRNYA MASUKKAN IKANNNN....
KACAU SLOW2 TAUU...RASA SEMULA KUAHNYA..OK X?
KALAU DAH OK...HIDANGKANNN!!!

SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Post a Comment