Wednesday 18 December 2013

VADEY KACANG DAL

VADEY KACANG DHAL( kacang parpu)

1 KG KCG DHAL
1 CAWAN TEPUNG GANDUM
JINTAN MANIS
JINTAN PUTIH
BAWANG MERAH!
DAUN SUP/DAUN BAWANG!
CABAI KERING ATAU CABAI HIDUP( nak cabai kecik pun blh)
GARAM SERBUK PERASA KALAU SUKA,

.CARA2NYA;
RENDAM KACANG DHAL BEBERAPA JAM..SEHINGGA KEMBANG..BASUH DAN TOSKANNYA.....KISAR HALUS ATAU KASAR..TERPULANG PADA ANDA....AIR JGN TERLALU BANYAK...TAPIS KACANG MENGGUNAKAN PENGAYAK TEPUNG ATAU SEBARANG PENAPIS YG SESUAI....BIARKAN KACANG SEJAT.* Blh juga kalau sejat dr mlm..simpan dlm peti ais...esoknya pati kacang dah hening..dia melekat kat bwh...buang air..patinya kita ambik..gaul sekali dgn kacang..* tetapi jikalau guna pengisar tanpa air, tak perlulah nak sejat.JINTAN MANIS! JINTAN PUTIH....BASUH DAN TOSKAN..MASUKKAN KEDALAM KACANG KISAR...CINCANG BAWANG MERAH..POTONG HALUS HALUS DAUN BAWANG DAN DAUN SUP...POTONG CABAI KERING KECIK2...*kalau guna cabai hidup belah dua, buang bijik...racik halus2..MASUKKAN KESEMUA BAHAN TERMSK GARAM DAN SERBUK PERASA KEDALAM KACANG DHAL KISAR TADI...MASUKKAN JUGA SECAWAN TEPUNG GANDUM..GAUL SEBATI DAN SECUKUP RASA...SIAP UNTUK DI GORENG.....SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Post a Comment