Friday 13 December 2013

Air asam

BAHAN2NYA

2 BIJI BAWANG BESAR..
2 BIJI TOMATO
4 BIJI CILI MERAH
1 sb kerisik..jika suka..

SEDIKIT BELACAN

SEDIKIT CILI KECIK..
ASAM JAWA
GARAM
GULA..sedikit serbuk perasa..

CARA2NYA

KUPAS BAWANG BESAR..BELAH 4..POTONG BULAT NIPIS2..
BELAH 4 TOMATO. ..POTONG NIPIS2..
PATAH2 KAN CILI. .TUMBUK KASAR2..
BERSAMA BELACAN..
CAMPURKAN KE SEMUA BAHAN2 TADI DAN PERAH AIR ASAM JAWA + GARAM + GULA..TAMBAH KAN SEDIKIT AIR....RAMAS SEMUA SEKALI..BIAR PECAH2 BUAH TOMATO TU..RASA..DAN MN X CUKUP TAMBAHLAH..IKUT SELERA SENDIRI. ..kalau suka blh tambah sedikit kerisik...

SIAP BLH CICAH DAGING REBUS ATAU IKAN BAKAR...JOM CUBA..

UNTUK BUAT DAGING REBUS..CUMA PERLU REBUS DAGING DGN CAMPURAN BWG MERAH..BWG PUTIH DAN HALIA  YG TLH D KISAR..REBUS SAMPAI EMPUK...BUBUH GARAM..DH OK ANGKAT LAH..
Sdp juga ambil daging dalam nasi beriani..cicah air asam...SEMPOIII! !!!

No comments:

Post a Comment