Wednesday 25 December 2013

PURI

BAHAN - BAHANNYA
1KG TEPUNG GANDUM..
3 CAMCA BESAR TEPUNG ATTA
1 CAMCA BESAR MARJERIN
AIR GARAM
MINYAK UNTUK MENGGORENG....
CARA - CARANYA
1~ BANCUH SEGELAS BESAR AIR GARAM.
2~ CAMPURKAN TEPUNG GANDUM + TEPUNG ATTA DAN MARJERIN. ..BANCUH ADUNAN DENGAN AIR GARAM. ..TUANG AIR GARAM SEDIKIT DEMI SEDIKIT. .ULI ADUNAN HINGGA JADI DOH...LEPAS TU BULAT-BULAT KAN ADUNAN IKUT SAIZ ANDA SUKA...
3~ PANAS KAN KUALI..MASUKKAN 1 KG MINYAK MASAK. .BILA MINYAK DAH PANAS..GELEK ADUNAN HINGGA LEPER...DAN BULAT...GORENG LAH DALAM MINYAK YANG PANAS TADI..SEDERHANAKAN API..GORENG HINGGA KEKUNING-KUNINGAN....
HIDANGKAN BERSAMA KUAH KARI ATAU KUAH DHAL...
SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment