Friday 7 August 2015

SUP TULANG/DAGING/AYAM

Bahan2nya;

1.5 kg tulang
1 paket rempah sup
1 sudu rempah kurma
1 biji sup bunjut
Pes bawang kisar.. (bwg besar 2 biji+ bwg putih 4 ulas + sedikit halia)
2 biji tomato..di belah-belah
Garam..serbuk perasa
Daun sup daun bawang
Bwg goreng . .

Cara2 memasak;

Buka sup bunjut..basuh dan tumbuk sampai hancur..
Bersihkan tulang..tos kan..
Campurkam.rempah sup dan rempah kurma.
Bancuh dgn air..kacau sebatikan..
Panaskan minyak dlm periuk..tumis sup bunjut yg dah d tumbuk tadi.. bila dah wangi..masukkan pes bwg kisar ...kacau kejap.masukkan rempah yg tlh d bancuh tadi...dan biarkan seketika sehigga naik aroma...masukkan tulang..kacau..dan.masukkan air secukupnya...biarkan mendidih.bila dah separuh masak..kemudian  masukkan tomato..dan masukkan juga kentang..biarkan hingga daging yg ada bersama tulang  itu empuk...masuk kan garam dan perasa..bila dah masak..seblm angkat..potong daun sup n daun bawang seinci seinci..taburkan dlm sup..tutup periuk . .tutup api..
Mayangkan sebiji bwg besar..tumis kan bawang sampai garing..tuang kan kedlm sup tadi..tutup periuk..biarkan sehingga waktu nk mkn.
Kacau  dulu sup..hidangkan..bersama bwg goreng . .

No comments:

Post a Comment