Saturday 15 August 2015

ROASTED CHICKEN WANTAN MEE. (HARRIE MAULANA)

Celur mee wantan terlebih dahulu..
Dlm pd tu siapkan bahan2 sosnya :
3 sdb tomato ketchup
2 sdt sos perisa tiram
2 sdb sos ikan (nam pla)
2 sdb minyak cili
1/2 sdb minyak bijan
1 sdb serbuk pati ayam
1 sdt balsamic vinegar utk menggantikan rice wine
Cara2nya :-
Satukan semua bahan2 td dlm mixing bowl, kacau2 bg serata dan letak sebelah. Setelah mee wantan dicelur dan ditoskan, terus plating ke dalam piring mee dan siram2kan dgn sos yg disediakan td. Kita boleh letak sayur sawi yg dicelur trlebih dahulu dan susunkan kepingan ayam roasted di atas, boleh taburkan sikit daun bwg dan sedia utk dimakan...
●●●●●●●●●●●●●●●●●□□□●□●●●□□●●●●●●●●
Utk buat roasted chicken pula..
Guna bahagian dada ayam dan marinade dgn :-
- beberapa helai daun bwg dipotong 2 in dan diketuk2.
- 8 ulas bwg putih diketuk dan dicincang
- 3 sdb kicap soya yg biasa
- 2 stgh sdb sos hoisin
- 2 sdb serbuk pati ayam
- 3 sdb gula
- 1 sdb minyak bijan
Setelah dilumur pada isi ayam bolehlah dibalut dgn clingwrap dan disimpan dlm peti sejuk smalaman. Setelah diperap semalaman toskan lebihan air yg trdpt pd perapan, sementara tu panaskan oven dgn suhu 180 darjah C, masukkan sedikit air ke dlm baking tray dan letakkan di bhgian bwh wire rack supaya ia menghasilkan lembapan pd ayam yg dibakar tu nnt. Setelah ketuhar cukup panas letakkan isi ayam tu td ke atas wire rack dan biar dipanggang dlm 40 minit. Kemudian tingkatkan kepanasan kpd 230 darjah C selama 5 minit lg supaya menghasilkan crispy di bhgian luar isi ayam.

No comments:

Post a Comment