Saturday 29 August 2015

Kuah sambal untuk nasi lemak

Kebiasaannya kalau kita nk buat nasi lemak dalam jumlah yg bnyk kita kena masak kuah sambal..x blh lah rasanya nk buat sambal ikan bilis macam biasa..kalau takat nk makan di rumah utk keluarga blh lah..lagi sedap..

Kalau utk kenduri atau jualan...x cukup kuah nnti..jadi mari kita belajaq buat kuah sambal..tp masak kuah sambal ni kita kena sabaq sikit lah..kita kena msak dan biarkan dia mereneh 2 ke 3 jam..biaq dia betul2 pekat..

Bahan2nya;

1 jug blender pes campuran bwg merah 10 bj+ bwg putih 8 ulas + seinci halia dan kalau suka 3 btang serai yg telah dikisar halus..

2 jug blender cabai kering yg telah d.rebus hingga kembang dan di kisar halus..(semasa nk kisar cili kering masukkan 2 sudu besar minyak)

1 keping gula melaka
Air asam jawa.secukupnya
Belacan sebesar 2 jari. (Kisar bersama.dgn cili kering)
Garam dan gula ikut citarasa sendiri..begitu jugak dgn aji..kalau suka..
1/2 cawan ikan bilis..basuh dan.kisar kasar2
2 cawan minyak masak..

Cara2 masak;

Panaskan minyak..selepas itu tuangkan pes bawang kisar...masukkan cili..masuk kan ikan bilis  kisar..........masukkan air asam jawa..masukkan gula melaka..biarkan ia mendidih sampai betul2 pekat..seblm tu rasa dulu asam..garam dan gulanya..ambik masa lebih dari sejam..sabar ya..selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment