Saturday 15 August 2015

PULUT DAKAP.. ( KHATIJAH ZURINA KHALID)

Di sini saya sertakan resepi Pulut Dakap cara saya ye.  Andai ada kawan kawan yang ada cara lain, harap dapat kita kongsi bersama ye. 

Bahan-bahannya:
3 cawan beras pulut ( seperti biasa saya suka pulut susu)
1 sikat pisang awakyang masak ranum ( tak ada biji.  Nak guna pisang raja atau pisang berangan pun boleh juga)
3 cawan santan pekat diletakkan garam secukup rasa
Sedikit gula
2 helai daun pandan
daun pisang secukupnya ( dipotong selebar 6x 6 inci serta dilayur sehingga layu)
tali untuk mengikat secukupnya

Cara-cara menyediakannya:
Rendam pulut selama 1 jam .Kukus pulut sehingga masak. Bila masak, gaulkan dengan santan sehingga rata ~ ketepikan. Ambil pisang dan belah dua.Sendukkan pulut sebanyak 2 sudu besar dan letakkan ditengah-tengah daun pisang.Ratakan pulut dan letakkan pisang ditengah-tengahnya. Taburkan sedikit gula.  Lipatkan daun pisang seperti membalut lepat.Buat sehingga pulut dan pisang habis.Ambil dua bungkus pulut dan kembarkan keduanya.Ikat dengan tali di bahagian atas dan bawahnya sehingga habis semua berpasangan.Masukkan kedalam kukusan dan rebus selama 25 minit.Angkat dan hidangkan. Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment