Thursday 6 August 2015

KUAH ROJAK

BAHAN-BAHAN :
Satu botol (kecil) kicap manis
Satu botol (kecil) sos cili
1/2 keping (kecil) belacan
1 senduk cili kering kisar
10 tangkai cili padi (boleh tambah jika nak lebih pedas)
1 ketul gula kabung (gula melaka)
1/2 paket gula batu
1 cawan gula pasir
bancuhan tepung jagung secukupnya (saya bubuh 1-2 sudu besar)
bijan dan kacang tanah tumbuk untuk hiasan

CARA-CARA :
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam kuali (kecuali tepung jagung, bijan dan kacang tumbuk) Masak sehingga mendidih dan kuah agak pekat Masukkan bancuhan tepung jagung Tutup api dan biarkan sejuk Hiris buah-buahan tempatan seperti jambu, mangga, betik muda, sengkuang, nenas, dan timun. Curahkan kuah ke atas buah-buahan tadi Taburkan bijan dan kacang tumbuk di atasnya Sedia dinikmati!

TIPS : Tips 1 : Tepung jagung jgn terlalu banyak nanti kelikatan kuah nampak palsu.

Tips 2 : Gula batu adalah bertujuan untuk mendapatkan hasil kuah rojak yang cantik berkilat dan bukan amatur.

Tips 3 : Jangan dicampur air supaya kuah rojak tahan lama dan mempunyai rasa asli

Tips 4 : Gunakan belacan yang baru dan fresh untuk rasa kuah rojak yang lebih owsome

Tips 5 : Untuk sukatan 1 botol besar kicap = 1 botol besar sos cili, begitulah sebaliknya

No comments:

Post a Comment