Wednesday 19 August 2015

Cucur keria. (Cucur gelang)

Kalau nak ikut kan ya..kuih ni senang jerr..tp kalau silap pilih ubi..ghablah jugak..
Masa sira air gula pun..blh jadi citer gak..
X per lah..jom try!

Bahan2nya;

1kg ubi keledek yg isinya putih
Sedikit garam 
Air secukupnya serta minyak masak.
1 cawan gula pasir (sukat dalam cawan 250ml)
Tapi kalau nak agak2 jer pun blh..

Cara2nya;

kupas kulit ubi dan potong kecil2..rebus bersama sedikit garam..air letak sampai tenggelam ubi..rebus sampai empuk dan kering airnya..lenyek  ubi sampai hancur..kalau air rebus x kering buang airnya..
Masukkan tepung sampai jadi doh..AWAS jgn tambah air..tepung dan ubi sahaja..kalau lembik sikit x per..nnti kita celup hujung jari dlm minyak..kita blh ambik doh dan bentuk kan ia.mcm gelang dan terus goreng..
Buat satu satu dan goreng terus..api jgn kuat..sat lagi x dan nk buat kuih ..
Bila semua dah siap kita nk boh gula plk kan..

Dalam kuali besar..yg blh muatkan semua kuih2 awak tu..didihkan 100ml air biasa bersama secawan gula..lebih pun x per..JANGAN TERLEBIH LEBIH SUDAHLAH YA..
Kacau sampai air gula berbuih2..dan pekat bertali bila di angkat dgn sudip..api sederhana tau..kemudian masukkan semua kuih2 tu..cepat2 kacau bagi semuanya kena air gula..terus  kacau sampai keluar gula macam dlm gambar tu..tutup api..cepat2 angkat..atau tuang jer dlm talam..kalau knor..lepas tutup api..knor pegang ke2 2 telinga kuali ..knor lambung2 kan kuih supaya dia x melekat ..selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment