Monday 30 June 2014

MASAK LEMAK TALAPIA MERAH

Bahan-bahannya

3 ekor ikan talapia..bersih dan ketepikan
Cili padi secukupnya
2 inci kunyit hidup
Sebiji bawang besar..kalau ada bawang merah.kecil bubuh 5 biji
2 batang serai..diketuk..potong 2
Santan secukupnya
Garam
5 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit..dicarik- carik.

Cara-caranya;

Kisar cili padi + kunyit hidup + bawang merah bersama 500ml air = sampai halus
Tuang kedalam periuk..didihkan bersama asam keping dan serai..didihkan hingga agak hilang.bau cili. .masukkan santan dan garam..kacau sentiasa..jangan biarkan kuah mendidih sendiri.
Nanti santan berkepala..x sedap..kacau hingga mendidih..perlahankan api. Rasa garam dan asam ok x?..kemudian masukkan ikan...kacau perlahan- lahan..nanti ikan hancur...masukkan daun kunyit..bila ikan dah masak dalam 10 minit..angkat..hidangkan..

No comments:

Post a Comment