Wednesday 25 June 2014

MASAK KICAP BERKUAH IKAN KAYU

Bahan-bahannya;

Seekor ikan kayu/tongkol/tenggiri/bawal ( 1kg)
4 biji cili hijau..belah jgn putus
Sebiji bawang besar
3 ulas bawang putih
Seinci halia..
Sedikit air asam jawa
Kicap lemak manis secukupnya
Sesenduk cili kisar..
Minyak
Kunyit
Garam

Cara-caranya;
Potong dan bersihkan ikan..gaul garam & kunyit..goreng hingga masak jerr..jgn garing..nnti keras..
Potong bulat bawang besar..hiris nipis bawang pitih & halia..tumis dlm periuk..bila dah wangi masukkan cili kisar...tambahkan air asam jawa..tambah kan air jika perlu..bila dh mendidih masukkan kicap dan cili hijau...selepas itu masukkan ikan.rasa lah masin & masam..

SEDIA DIHIDANGKAN

No comments:

Post a Comment