Friday 6 June 2014

ITHLI, CHADNI & SAMBAL IKAN BILIS

Hai..semua..apa khabar? Hari ni kak nor masak Ithli..salah satu makanan dari kaum India..
Knor rasa bertuah jugak sebab bersuami kan seorang India Muslim..mamak lah senang cakap kan..jadi dapat lah knor belajar serba sedikit masakan mereka dari mertua..
Tqvm ibu mertua ku..
Hari ni kita buat Ithli ya..adunan nya sama macam buat tosey..

Ithli/tosey

Bahan2nya;
500gm kacang hitam. (Kacang buat tosey)
500gm tepung beras
Secawan nasi sejuk

Cara-cara menyrdiakannya;

Rendam kacang selama 4 jam..atau hingga kacang kembang..bersihkan..dan kisar halus bersama.nasi...tp diingatkan waktu nk mengisar kacang jgn bubuh air terlalu bnyk..sekadar boleh kisar cukup..bula dah siap mengisar kacang hitam dan nasi..tambah kan tepung kedalam nya..bancuh dan simpan semalaman atau selama 6 jam..

Dapat kan kain putih..potong 4 segi..untuk menutup acuan..didihkan.air...letak acuan.diatas permukaan periuk..tutup acuan dgn kain putih yg basah..
Kemudian ambil adunan yg telah disimpan tadi..tambahkan garam.secukupnya..sendukkan keatas kain tadi mengikut lubang acuan..tutup..bila dah masak angkat kuih bersama kainnya sekali..sejukkan ia...guna kain yang lain..ulang cara yang sama...nanti kain tu kalau lekat bnyk tepung..silalah basuh dan gunakan semula..kuih yg dah hampir sejuk tu bolehlah diangkat dan hidangkan..boleh juga kalau nak angkat panas2..tp kuih tu lekat kat kain..

CHADNI

Bahan2nya;

1/2 biji kelapa parut..
5 biji cili hijau..nk pedas tambah cili padi
1 camca besar yogourt perisa asli
Garam dan gula secukup rasa..
Sebiji bawang utk menumis
Satu camca kecil biji sawi
Sedikit daun kari..

Cara-cara nya;

Kisar halus kelapa parut bersama cili dan yogourt..
Sampai betul2 halus..

Panaskan sedikit minyak..tumis bawang merah, daun kari dan.biji sawi..bila dah wangi masukkan kelapa kisar tadi..kacau dan perasakan dengan garam dan gula..siapppp!!!

SAMBAL IKAN BILIS MACAM SAMBAL IKAN BILIS BIASALAH..YG X DER SANTAN DAN BELACAN..

SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment