Monday 9 June 2014

KARI AYAM.KAK NOR

Bahan-bahannya;

1 ekor ayam..potong ikut suka
3 biji kentang..guna kentang yg gebu ru sdp..
2 biji tomato...dibelah2
2 biji cili hijau..belah jgn putus
Sebiji bawang besar + 4 biji bawang putih + sedikit halia = kisar halus.
100gm rempah daging
Santan..secukupnya..

Bahan2 tumis

Sebiji bawang besar dimayang nipis2..
4 sekawan , sebatang serai diketuk2 serta daun kari..
Sesenduk minyak utk menumis..

Cara2nya;

Bersihkan ayam..ketepikan..kupas ubi..belah ikut suka..tp jgn kecik sangat nnti hancur..
Panaskan minyak dalam periuk..tumis bahan2 tumis..bila dah wangi masukkan serbuk rempah..tuangkan air.2 gelas...kacau..bila dah mendidih..masukkan bahan2 kisar tadi..biarkan mendidih bbrapa ketika..kemudian.masukkan ayam...kalau guna ubi kentang yg biasa blh lah dimasukkan bersama dgn ayam..tp kalau guna ubi kentang yg gebu...masukkan setelah ayam tdi mendidih bbrapa ketika..kemudian masukkan ubi serta tomato dan juga cili....didih kan lagi..masukkan santan..sedikit demi sedikit secukupnya..kemudian masukkan garam...dah masak ayam..dah empuk ubi..ok..blh angkat..

No comments:

Post a Comment