Thursday 21 August 2014

SAMBAL HITAM

BAHAN-BAHANNYA;

●200 GM IKAN BILIS
●CILI KECIL (cabai melaka) IKUT PEDAS YANG KITA NAK..
●2 BIJI BAWANG BESAR
●4 ULAS BAWANG PUTIH
●MINYAK UNTUK MENUMIS
●10 BIJI BELIMBING YANG TELAH DIREBUS HINGGA HITAM.. (Nanti kak nor beri tahu cara-caranya ya)
●KICAP LEMAK MANIS SECUKUPNYA..

CARA-CARANYA;

■BUAH BELIMBING DIREBUS TANPA AIR SELAMA BEBERAPA JAM HINGGA BELIMBING JADI KERING DAN HITAM.. (KALAU X CUKUP HITAM PUN X APA LAH..JANJI REBUS SAMPAI KERING AIR NYA)
■IKAN BILIS DIRENDAM..DIBASUH DAN DITUMBUK...IKUT LAH NAK KASAR KE..NAK HALUS....
■KISAR BAWANG BESAR BERSAMA BAWANG PUTIH DAN JUGA CILI KECIL...HINGGA HANCUR..JANGAN LUPA KISAR BERSAMA JUGA DENGAN BUAH BELIMBING YANG KITA REBUS TADI..
■ PANASKAN MINYAK. .DALAM KUALI. TUMIS IKAN BILIS HINGGA GARING..IKUT LAH NAK MACAM MANA PUN..IKUT SELERA ANDA..
■TUANGKAN BAHAN2 KISAR KEDALAM KUALI BERSAMA IKAN BILIS TADI..KACAU SEBENTAR..SELEPAS ITU MASUKKAN KICAP SECUKUPNYA..SEDIKIT DEMI SEDIKIT.MASUKKAN SEDIKIT GARAM DAN GULA...TAPI AWAS YA..KICAP JUGA DAH ADA GARAM DAN GULA..
UNTUK RASANYA..ANDA BUBUH LAH IKUT SELERA SENDIRI...UBAHSUAI LAH..

#BELACAN MEMANG X BUBUH DALAM MASAKAN INI..TAPI KALAU SUKA NAK BUBUH JUGA..SUKA HATI LAH..

SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment