Friday 22 August 2014

PAJERI JANTUNG PISANG

BAHAN-BAHANNYA;

●2 BIJI JANTUNG PISANG...BELAH 4 REBUS HINGGA EMPUK.
●2 PAKET KECIL REMPAH DAGING
●1 BIJI BAWANG BESAR*
●3 ULAS BAWANG PUTIH*
●SEDIKIT HALIA*
●SIKIT DAUN KARI
●4 SEKAWAN
●MINYAK UNTUK MENUMIS
●3 CAMCA BESAR KERISIK
●100 GM SANTAN. .
●5 SUDU BESAR GULA
●GARAM..
●SEDIKIT UDANG KERING

CARA-CARANYA;

■HIRIS NIPIS2 BAHAN YANG BERTANDA*
■TUMIS BAHAN2 YANG TELAH DIHIRIS BERSAMA 4 SEKAWAN..JUGA DAUN KARI DAN SEDIKIT UDANG KERING HINGGA WANGI..
■MASUKKAN REMPAH DAN SEGELAS AIR..
■KACAU HINGGA SEBATI..MASUKKAN KERISIK...DAN SANTAN..KACAU LAGI..TAMBAH KAN SEDIKIT AIR LAGI..MASUKKAN GARAM DAN GULA..RASA..X CUKUP RASA SILA TAMBAH..
BIAR KAN KUAH KERING. .MASUKKAN JANTUNG REBUS TADI..TP SEKEJAP SAJA..
■ BOLEH JUGA KALAU CURAH SAHAJA KUAH KEATAS JANTUNG PISANG TADI..SIAPP..

No comments:

Post a Comment